Onko robotti parempaa seuraa kuin ihminen?

Onko robotti parempaa seuraa kuin ihminen?

Viimeisinä vuosina on satsattu paljon robottien ihmismäisten, inhimillisten ominaisuuksien kehittämiseen. Maailman ensimmäiset robotit kehitettiin tehtäviin, joita voi kuvata hyvin epäinhimillisiksi – toistamaan jotain hyvin yksinkertaista rutiinia, joita ihmiset tyypillisesti eivät halua tehdä.

Tästä syystä jo sana robotti on hieman kielteinen. Ihminen, joka toimii ennalta arvattavasti ja tunteettomasti, voidaan kuvata robottimaiseksi. Robotin piirteiden liittäminen ihmiseen on harvoin kehu, päinvastoin.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä tutkijat kehittävät kilvan teknologioita, jotka tekevät roboteista inhimillisempiä. Robotit tunnistavat ilmeitä ja tunteita sekä pyrkivät reagoimaan niihin. Robottien tarkoitus ei ole enää vain koota vaikkapa autonpalasia yhteen tehtaassa vaan olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Tämä on täysin erilainen rooli roboteille.

Tällaiseen kehitykseen suhtaudutaan monilla eri tavoilla. Joidenkin mielestä robottien inhimillistäminen uhkaa ihmiskuntaa. Jo nyt monilla on vaikeuksia olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, ja robotit ainoastaan vahvistaisivat tätä kehitystä. Toisaalta saatetaan ajatella, että robotit eivät koskaan korvaa eivätkä voi edes uhata aitoja ihmissuhteita.

Löytyy kuitenkin jo yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat valmiita julkisuudessa kertomaan, että he ovat mieluummin parisuhteessa robotin kuin oikean ihmisen kanssa. Kysymys on sekä haastava että mielenkiintoinen, onko mahdollista, että robotti olisi todella parempaa seuraa kuin ihminen? Yksiselitteistä vastausta tähän ei ole.

dante