Digitalisointi kasvattaa tehokkuutta ja säästää aikaa

Digitalisointi kasvattaa tehokkuutta ja säästää aikaa

Tiesitkö, että koko ajan kehittyvä digitalisaatio tulee lähivuosina vaikuttamaan jokaisen suomalaisen normaaliin arkeen? Kehittyvällä digitalisaatiolla tiedetään olevan ”kaksi puolta”, joista hyödyt ovat ne suurimmat. Digitalisoituminen tarkoittaa käytännössä digitalisaation avulla toimivan tietotekniikan päivittäistä käyttöä elämän eri aloilla.

Digitalisoitumisen mahdollisuudet, kuten yritysten pienemmät kustannukset sekä tuottavuuden että tehokkuuden parantuminen tuovat mukanaan useita varteenotettavia hyötyjä suomalaiseen liike-elämään ja opiskeluun. Digitalisoitumisen ansiosta yritykset saavat muun muassa monia kilpailuetuja entiseen verrattuna. Monille yrittäjille digitalisoituminen tietää suurta helpotusta päivittäisiin rutiineihin ja tuo mukanaan liiketoiminnan kasvua.

Toisinaan on siis mukava vain vaihtaa vapaalle vaikkapa juhannuksena keskikesän kauneimpana juhlana. Mieleenpainuvien juhannusjihlien suunnittelun voi nykyään aloittaa kätevästi verkossa, vaikkapa googlettamalla sanan juhannus. Juhannuksena uidaan, grillataan, saunotaan ja ollaan yhdessä. Juhannus tarkoittaa lämpöä ja ”omien akkujen, eli voimien lataamista” tulevan talven varalle. Keskikesän odotetuin juhla, perinteinen Juhannus kutsuu nauttimaan ihanasta kesästä. Juhannuskoristelut-, kattaukset-, pelit- ja leikit, hauskat asut ja hatut – kaikki löytyvät kätevästi verkosta.

Pelit ja leikit juhannusvieraiden kanssa ovat todella hauskaa puuhaa. Pelaisitteko vaikkapa numeromölkkyä, ulkokeilausta tai krokettia? Entä miten olisi Rantatennis-, Tikasgolf tai perinteinen sulkapallo? Kaikkeen edellä mainittuun ja moneen muuhun löytyy vinkkejä ja tuotteita helposti netistä, googlettamalla sanan juhannus. Ja sitten vain nauttimaan!

Digitalisointi sopii kaikenkokoisille yrityksille

Käytännön tasolla digitalisoituminen auttaa yrittäjää hyödyntämään saatavilla olevaa dataa paremmin kuin koskaan ennen. Kaiken muun lisäksi yritys voi kehittyneen digitalisaation avulla tehdä pitkäkestoisempia ja parempia päätöksiä sekä reagoida nopeasti mahdollisiin muutoksiin. Täydellinen keksintö siis vai kuinka? Digitalisoitumisen sanotaan tuovan etuja niin pienille, keskisuurille kuin isoille kansainvälisille yrityksille, joten miksi et sinäkin kokeilisi digitalisoinnin mukanaan tuomia uudistuksia.

Jotkin yrittäjät ovat pelänneet digitalisaation aiheuttamia ”mahdollisia haittoja” liiketoiminnassa? Mitkä voisivat olla sellaisia? Toisinaan on mainittu esimerkiksi seuraavia pelkoja asian suhteen: Ympäristöä ja ilmakehää kuormittava elektronisten tuotteiden valmistus, kasvava energiankulutus tai elektronisten koneiden ja laitteiden uusiokäytön tulevat haasteet. Ovatko joidenkin henkilöiden pelot totta vai onko kehittyvä digitalisaatio kuitenkin ennemmin tie kestävään kehitykseen? Tutkitaanpa yhdessä asiaa.

Mitä digitalisoituminen yrityksille tarjoaa?

Listataan seuraavaksi muistiin niitä kaikkia konkreettisia hyötyjä, joita kehittyvä digitalisaatio tarjoaa. Seuraavassa niistä muutamia:

  • Tietojärjestelmien tarkka ja reaaliaikainen kartoittaminen, joka on kiinteä osa ennaltaehkäisevää riskienhallintaa.
  • Integroidut tietojärjestelmät uudistusten turvaajina, sillä teknologian kehittyessä ja parantuessa myös yritysten toiminnassa tapahtuu muutoksia.
  • Terveys- ja hyvinvointialojen digitalisoituminen, joka mahdollistaa sairauksien nopeamman diagnosoimisen ja erilaisten hoitomahdollisuuksien löytymisen. Potilastietojen jakaminen helpottuu, sillä hoitava lääkäri saa nopeasti esiin potilaan sairaus- ja hoitohistorian. Potilaan hyötynä on monesti hoitomenetelmien parantuminen tai monipuolistuminen.
  • Uusien liiketoimintamallien käyttöönottaminen, jolloin yrityksen tuottavuus ja voitot kasvavat joko suoraan tai epäsuorasti digitalisoitumisen ansiosta. Uudet tehokkaat liiketoimintamallit voivat tuoda mukanaan aivan uudenlaista kehitys-/yhteistyötä yritysten-, oppilaitosten-, sidosryhmien-, yhteistyökumppaneiden- ja asiakkaiden välillä.
  • Uusien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen, joka johtuu kasvavasta digitalisoidusta tiedon määrästä. Hävikki pienenee, joten syntyy sekä halua että rohkeutta suunnitella uusia tuotteita ja palveluita.

Digitalisoi ja säästä aikaa

  • Meneillään olevien prosessien optimointi käy sujuvasti tekoälyn avulla, jolloin vähennetään virheiden määrää, laaditaan tarkkoja ennustuksia ja etsitään mahdollisia poikkeamia prosessien avulla saatavasta datatiedosta.
  • Materiaalitehokkuus kasvaa reaaliaikaisen datan avulla, jolloin esimerkiksi materiaalit voidaan kierrättää entistä tehokkaammin, luonnonvaroja säästyy ja jätemäärät vähenevät.
  • Pakollinen, säännöllinen matkustustarve vähenee. Virtuaalitapahtumat- ja kokoukset lisääntyvät, jolloin ilmasto myös osaltaan kiittää hyvästä työstä.
  • Digitalisoitumisen hyödyt ovat ilmeiset, joten ei muuta kuin tutustumaan digitalisointiin enemmän verkossa, vaikkapa jo tänään
dante