Koodarit eli ohjelmistosuunnittelijat takovat rahaa. Näin ainakin yleisesti uskotaan. Mutta mitä koodaajat käytännössä tekevät? Tutkitaan asiaa seuraavaksi hieman lähemmin. Koodarin työhön kuuluu paljon erilaisia työvaiheita, mutta lyhyesti sanottuna hän työskentelee tietokoneohjelmoinnin parissa.
Tarkasteltaessa koodaajan, eli ohjelmistokehittäjän työpäivää kokonaisvaltaisemmin löydetään monia erilaisia työvaiheita, kuten suunnittelua, yksityiskohtaisten ohjeiden kirjoittamista tietokoneen muistiin, testausta, ongelmanratkaisua ja testien kirjoittamista. Jos olet jo ammattitaitoinen koodaaja, haluaisitko perustaa oman ohjelmistosuunnittelun yrityksen vai työskentelisitkö mieluummin palkkatyössä?
Ohjelmistokehittäjän kuukausipalkka ei ole pieni, mutta ei hurjan suurikaan. Verrattuna esimerkiksi todella vaativaan ensihoitajan työhön tietokoneella työskentelevä koodari saa paljon enemmän palkkaa. Koodarin palkka kuukaudessa on 5 130 euroa, kun ensihoitajan palkka puolestaan on kuntasektorilla työskennellen 3 652 euroa ja yksityisellä sektorilla 3 092 euroa. Melkoinen ero siis, kun ajatellaan ensihoitajan työn tiukkoja vaatimuksia ja työn kuormittavuutta. Poliisin palkka kuukaudessa taas on vain 2 450–3 000 euroa, joten voidaan puhua todella pienistä ansioista työn fyysiseen ja psyykkiseen kuormittavuuteen nähden. Voidaan siis todellakin sanoa, että koodari tekee tuottoisaa bisnestä.
Tutustu monipuoliseen rorfokus.fi -nettikauppaan
Jotkut koodarit perustavat verkkokauppoja, jollaiset voivat tuoda tullessaan hyvää bisnestä. Esimerkiksi tunnettu ruotsalainen nettikauppa rorfokus.fi on nykyään todella suosittu tavaratalo verkossa. Valikoimista löytyy tuotteita joka lähtöön, kuten keittiöön, puutarhaan, sisustukseen, kylpyhuoneeseen, kodinhoitoon, ilmastointiin sekä viemäri- ja putkiremontteihin. Koodarina työskennellessäsi sinua varmasti kiinnostaa paitsi rorfokus.fi -sivuston tyylikkyys, myös monipuoliset tuotteet. Käy tutustumassa monipuoliseen Rörfokus -myymälään verkossa vaikkapa jo tänään!
Ohjelmistosuunnittelijan pätevyyden hankkiminen
Kuka voi toimia koodarina? Minkälainen koulutus ohjelmistosuunnittelijalta vaaditaan? Vastaus on, että useimmat ohjelmistosuunnittelijoina tai -kehittäjinä työskentelevät ovat jo luonnostaan taitavia tietotekniikassa. Koodariksi voi opiskella sekä opistotasolla että korkeakoulussa. Yrittäjänä työskentelevä koodari voi itse päättää työajoistaan ja työpisteen sijainnistaan sekä säästää samalla sekä aikaa että rahaa.
Opistotasolta valmistuneet ovat koulutukseltaan datanomeja, kun korkeakoulusta valmistuneet puolestaan ovat joko insinöörejä tai tradenomeja. Ohjelmoijan koulutus ja tutkinnon suorittaminen kestää kokonaisuudessaan 3–4 vuotta.
Oletko koskaan miettinyt, mitä ominaisuuksia pätevältä koodarilta vaaditaan? Tiesitkö, että perusedellytys koodarina työskentelyyn on hyvä ongelmanratkaisukyky. Koodari ratkaisee työssään sekä pieniä että suurempia tietoteknisiä haasteita ja ongelmia.
Koodarilta vaaditaan muun muassa seuraavia taitoja
- Suoritettua ohjelmointikoulutusta ja koodauskielen hyvää tuntemusta
- Standardoidun kyselykielen, eli SQL-kielen tuntemusta ja hallintaa (Structured Query Language -kieli tarkoittaa relaatiotietokantaan tehtäviä muutoksia, hakuja ja lisäyksiä)
- Java-ohjelmointikielen hyvää tuntemusta
- Yhteistyökykyä ja yhteistyötaitoja
- Halua kehittyä ja oppia uutta
Missä koodarit työskentelevät?
Ohjelmistosuunnittelijat työskentelevät monilla eri aloilla. Useimmin koulutettuja koodareita tapaa media-alalla, rahoitusalalla, mainostoimistoissa, pankeissa, rahoitusyhtiöissä ja kuntien julkishallinnon palveluksessa. Jos ala tuntuu mielenkiintoiselta, kokeile, lähde opiskelemaan ja valmistu tähän mielenkiintoiseen ja suhteellisen hyväpalkkaiseen työhön.