Bionisesta linssistä apua näköongelmiin?

Bionisesta linssistä apua näköongelmiin?

Näkö on kiistattomasti yksi ihmisen tärkeimmistä aisteista. Silmien hyvinvointi on monelle tärkeää, ja siksi silmistä halutaan myös huolehtia kunnolla. Silmä on kuitenkin syystä tai toisesta monelle hyvin arka paikka, johon ei kosketa, ainakaan täysin tuntemattoman ihmisen toimesta. Oli kyseessä sitten silmälääkäri tai ei. Vaikka suomalaisten yleisimmät synnit silmien hoidossa ovat selkeästi viivytteleminen silloin, kun ammattilaisapua tarvitaan, silmien terveys on monelle erityisesti keski-ikäiselle ja vanhemmalle suomalaiselle yleinen huolenaihe.

Teknologia on tehokkaampaa kuin koskaan

Silmien ja näön tärkeys on vaikuttanut myös silmien terveyteen käytettävään teknologiaan. Tänä päivänä esimerkiksi silmien laserleikkaukset ovat yleistyneet huomattavasti. Leikkauksissa käytettävät laitteet ja teknologia ovat tehneet laserleikkauksesta nopean ja kivuttoman keinon silmän taittovirheen korjaamiseen. Nykyisin laserleikkaus ei vie muutamaa minuuttia pidempään, ja potilas voidaan kotiuttaa jo muutaman tunnin jälkeen leikkauksesta.

Myös nykyiset piilolinssit ovat saavuttaneet käyttömukavuuden huipun. Nykyään piilolinsseillä pystytään korjaamaan myös silmän taittovirheitä, ja niiden oikeaoppinen käyttö on kaikinpuolin jopa silmälaseja tehokkaampaa. Uudenlaiset ja täysin hengittävät materiaalit auttavat takaamaan sen, että silmä saa tarpeeksi happea koko käytön aikana, jolloin piilolinssi tuntuu silmässä mukavalta ja raikkaalta jopa 10-12 tunnin ajan.

Uuden teknologian avulla piilolinssien pintaan on rakennettu kosteuttavia ainesosia, jotka ehkäisevät samalla silmän liiallista kuivumista ja ylläpitävät normaalia kyynelnesteen määrää. Oikeaoppisesti käytetty piilolinssi ei siis tunnu silmässä ollenkaan.

Ratkaisu lukuisiin näköongelmiin bionisesta linssistä?

Kanadalaisen optometristin Gareth Webbin keksimä bioninen linssi on tällä hetkellä miehen johtaman yrityksen Ocumeticsin kliinisten tutkimusten kohteena. Jos kaikki bionisen linssin antamat merkit osoittautuvat oikeiksi, ja patentille myönnetään myyntilupa, voi bioninen linssi parhaassa tapauksessa korjata silmäongelmista kärsivien henkilöiden näön kokonaan. Bioninen linssi lupaa Webbin mukaan jopa kolme kertaa paremman näön verrattuna niin sanottuun ”täydellisenä näkönä” pidettyyn 20/20 -lukemaan.

Vaikka kyseessä on piilolinssin tapainen laite, poikkeaa bionisen linssin käyttö tavallisesta piilolinssistä. Bioninen linssi asennetaan silmään noin 10 minuuttia kestävässä leikkauksessa, jonka Webb kuvailee muistuttavan perinteisen kaihileikkauksen tapaista toimenpidettä. Bionisen linssin on tarkoitus kestää silmässä koko loppuelämän ajan, eikä potilaan näin ollen tarvitse käydä uudessa operaatiossa ollenkaan. Asennuksen ei tulisi aiheuttaa potilaalle lainkaan sivuvaikutuksia, kuten pään- tai silmäsärkyä.

Bionisen linssin teknologia perustuu niin sanottuun pienoisoptiikkaan, jonka toiminta on verrattavissa digitaaliseen kameraan. Bionisen linssin tarkoituksena on parantaa huono näkö kameran zoomin tapaan, jolloin keho kykenee tarkentamaan lähellä olevan esineen kauempana olevaan esineeseen paljon nopeammin kuin normaali ihmissilmä. Bionista linssiä on tähän asti kehitelty jo kahdeksan vuoden ajan, ja Webbin mukaan tutkimukset ovat maksaneet jo yli kolme miljoona dollaria.

Bioninen linssi esiteltiin johtavien silmälääkärien keskuudessa jo huhtikuussa 2015, mutta Ocumeticsin kotisivujen mukaan linssi on edelleen kliinisten tutkimusten alla. Webbin mukaan silmäkirurgit ovat kuitenkin ottaneet bionisen linssin vastaan hyvin positiivisesti, ja linssiä on tarkoitus siis vielä testata lisää.

Jos hyväksyntä saadaan, aloitetaan bionisen linssin markkinointi ensin Webbin kotimaassa Kanadassa, jonka jälkeen patentti tullaan myymään myös muihin maihin. Tällä hetkellä tutkimusten edistymisestä ei ole sen tarkempaa tietoa, mutta mikäli bioninen linssi jonain päivänä astuu markkinoille, tulee se mullistamaan silmien terveydessä käytettävän teknologian täydellisesti.

dante