Kaatopaikalle päätyvä jäte on täysin hukkaan mennyttä energiaa. Tilannetta ei auta sekään, että kyseessä olisi eloperäistä ja luonnostaan hajoavaa jätettä, sillä hapettomassa tilassa hajotessaan myös eloperäiset tuotteet tuottavat kaasuja, jotka sisältävät metaania; yksi maapalloamme lämmittävien kasvihuonekaasujen päätekijöistä. Kuvioihin astuukin tässä vaiheessa kierrättäminen, jätteiden lajittelu ja käytetyn tavaran ostaminen, jotka yhdessä voivat laskea huomattavasti yhteiskuntamme kulutusta myös yksilöllisellä tasolla.
Ihmiset ovat onneksi osanneet sopeutua yhä mittavammissa määrin uudenlaiseen kierrätyskulttuuriin, jossa käytetyn tavaran ostaminen on nyt in. Erityisesti elektroniikkatuotteiden valmistus kuluttaa valtavasti jätettä, eikä tilannetta helpota ollenkaan halpojen ja huonolaatuisten tuotteiden myynti, joita on kaiken lisäksi rikkoutuessaan mahdotonta korjata. Myös käytetty elektroniikka, kuten iPad ja muut laadukkaat Applen laitteet hyvin huollettuina voivat parhaassa tapauksessa pidentää laitteen käyttöikää useilla vuosilla ja laskea samalla kuluttajan hiilijalanjälkeä aivan ruohonjuuritasolla.
Suomalainen teknologia mullistaa mustan muovin kierrätyksen
Oululaista alkuperää oleva suomalainen Specim-yritys on pureutunut nimenomaan mustan muovin kierrätyksen tuomiin haasteisiin ja tuloksena sen tutkimusryhmä on mahdollistanut mustan muovin tehokkaan kierrätyksen ainutlaatuisella MWIR-tekniikalla (englanniksi mid-wavelength infrared), joka perustuu sähkömagneettisen säteilyn keskipitkällä infrapuna-alueella toimivaan infrakameraan.
Infrapunasäteily on ihmissilmälle näkymätöntä sähkömagneettista säteilyä, jonka aallonpituus yltää välille 700 nm ja 1 mm. Toisin sanoen infrapunasäteilyn aallonpituus on valoa suurempi, mutta mikroaaltoja pienempi. Infrapuna tekeekin Specimin kamerasta ainutlaatuisen keksinnön, sillä tällä infrapuna-alueella musta ei enää näykään mustana. Infrakamera auttaa siis toisin sanoen näkemään muovit erivärisinä, mikä taas mahdollistaa sen tehokkaamman tunnistuksen ja kierrätyksen – myös mustan muovin osalta.
Specim on Oulussa vuonna 1995 Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n sivutuotteena perustettu yritys, joka työllistää tällä hetkellä tuotannon ja valmistuksen puolella yhteensä 65 työntekijää. Specimin uuteen löydökseen on Suomen markkinoilla suhtauduttu vielä varoen, sillä tällä hetkellä yrityksen infrakamera on käytössä vain Helsingin Viikissä sijaitsevalla Sitan rakennusjätteiden käsittelylaitoksella. Suurin osa Specimin tuotannosta keskittyy siis vielä ulkomaille, sillä lähes 96 % yrityksen tuotteista menee suoraan vientiin.
Musta muovi
Mustasta muovista on viime vuosien varrella kasvanut varsin kinkkinen kysymys niin kierrättäjille kuin tutkijoillekin. Kyseessä on muovin tyyppi, jota ei voi värinsä vuoksi kierrättää ollenkaan. Toisin kuin muissa muoveissa, mustan muovin sisältämän hiilen vuoksi kierrätettyä muovia erotteleva NIR-teknologia ei kykene tunnistamaan kyseistä muovia, jolloin se päätyy suurilta osin suoraan jätteenpolttolaitoksiin. Toisin sanoen, vaikka kuluttaja olisikin sen oikeaoppisesti lajitellut, ei se värinsä takia kuitenkaan päädy kierrätykseen.
Specimin spektrikamera voikin parhaassa tapauksessa tuoda suurta helpotusta mustan muovin kierrätykseen, ja vaikka kaikkein tehokkain ratkaisu olisi aina muovijätteen vähentäminen, on musta muovi suosittu ja kestävä pakkausmateriaali, josta ei todennäköisesti luovuta ainakaan aivan heti.
Mustaa muovia käytetään tällä hetkellä erityisesti elintarvikepakkauksissa, sillä se estää auringon UV-säteilyn vaikutuksia. Lisäksi mustaan muoviin pakattu liha säilyy yleensä pidempään verrattuna siihen, kun liha pakataan läpinäkyvään muoviin. Mustaa muovia käytetään paljon myös elintarviketeollisuuden ulkopuolella, esimerkiksi elektroniikkatuotteissa, sen loistavan valosuojan ansiosta. Kierrätetty musta muovi voidaan kuitenkin uudelleenkäyttää, sillä se on valmistettu helposti muokattavasta ABS-muovista. Näin ollen mustan muovin iskulujuus ja kestävyys voisivat tehdä siitä loistavan kierrätysmuovin myös haastavia käyttökohteita varten heti, kun sen ongelmat kierrätysvaiheessa saadaan ratkaistua kunnolla.