Kansainväliset investoinnit boostaavat suomalaisia teknologiayrityksiä

Kansainväliset investoinnit boostaavat suomalaisia teknologiayrityksiä

Yksi, mahdollisesti jopa paras, tapa arvioida jonkin toimialan osaamista ja tasoa on selvittää, miten paljon yritykset saavat osakseen kansainvälisten investoijien huomiota. Käytännössä tätä voi arvioida seuraamalla, miten paljon syntyy yrityskauppoja.

Yrityskauppoja pidetään toisinaan huonona asiana silloin kun kyseessä on tilanne, jossa ulkomainen toimija ostaa suomalaisen yrityksen. Tällöin saatetaan ajatella, että yrityksen toimivalta sekä osaaminen siirtyy ulkomaille, ja myös taloudelliset hyödyt valuvat ulkomaille suomalaisten veronmaksajien ulottumattomiin. Joissakin tilanteissa näin saattaa käydäkin, mutta yleensä tilanne on täysin toinen.

Tyypillisesti ulkomainen omistaja on lottovoitto suomalaiselle teknologiayritykselle, ja miksi ei muidenkin toimialojen yrityksille. Ulkomainen omistus tuo yritykseen kansainvälisiä verkostoja ja osaamista, joiden avulla yrityksen tuotteiden ja palvelujen myynti maailmalle helpottuu huomattavasti. Monesti yrityskaupan tehneellä yrityksellä on valmiit logistiikkaketjut, joihin suomalainen tuote otetaan mukaan. On selvää, että yrityskaupan hyvä puoli on myös pääoma, jota monesti Suomesta ei olisi löytynyt. Tämä mahdollistaa tuotekehityksen ja toiminnan kasvun.

Suomi on pieni maa ja siksi juuri mikään toimiala ei voi pärjätä ilman kansainvälisi verkostoja globaalissa kilpailussa. Suomalainen osaaminen on kuitenkin kiinnostanut aina maailmalla, ja siksi teknologiateollisuus Suomessa voi hyvin. Kiinnostusta suomalaisia yrityksiä, osaamista ja teknologioita kohtaa löytyy joka puolelta maailmaa, niin idästä kuin lännestä.

dante