Miten koronavirus vaikuttaa teknologia-alan yrityksiin? Asiantuntija listaa yllättäen positiivisia vaikutuksia

Miten koronavirus vaikuttaa teknologia-alan yrityksiin? Asiantuntija listaa yllättäen positiivisia vaikutuksia

Vuosi on 2020. Kauan odotettu tuore vuosikymmen ja monelle myös uusi alku. Harva olisi osannut kuitenkaan kuvitella, että uusi vuosikymmen ottaisi ensimmäiset askeleensa niin sanotusti väärällä jalalla, ja pistäisi niin Suomen kuin koko Euroopan tilanteeseen jollaisessa se ei ole ollut vuosikymmeniin. Tilanteeseen, jollaisen ei enää modernina aikana pitänyt olla mahdollista. Tilanteeseen, joka laittaisi maailman pörssit hetkessä uusiksi ja vaikuttaisi aivan jokaisen talouteen niin yksilö- kuin valtiotasollakin.

Mistäkö puhumme? Koronaviruksesta tietenkin. Osa meistä tuntee sen nimellä covid-19, toiset koronana, kolmannet kansainvälisemmin coronana. Kuten sanonta kuuluu: rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta mikä on tämä virus, ja miksi se sai koko maailmantalouden lähtemään raiteiltaan? Entä miten se vaikuttaa teknologia-alan yrittäjiin, ja voiko sillä olla kaiken huonon ohella myös positiivisia vaikutuksia? Lue tästä artikkelista lyhyt katsaus koronavirukseen ja sen vaikutuksiin maailmalla sekä koti-Suomessa.

Koronavirus jättää miljoonat työttömäksi

Kaikkein näkyvimmin koronaviruksen vaikutukset kolahtavat pieniin yrityksiin, sekä työntekijöihin. Jotta yritysten asiakaskokemus ei kärsisi, yrittää moni pienikin yritys sinnitellä pinnalla. Tämä on kuitenkin hyvin epävarmaa eikä kaikissa tapauksissa enää edes mahdollista, sillä yritysten toimintaa saatetaan rajoittaa, tai joissain tapauksissa jopa lakkauttaa kokonaan, jolloin moni työnantaja työntekijöineen jää vaille leipää.

Viruksen leviämistä estääkseen ihmiset ovat eristäytyneet koteihinsa, eikä esimerkiksi ostoskeskuksiin ole kovinkaan monella tällä hetkellä asiaa. Tämä puolestaan tarkoittaa suurta lovea juurikin ostoskeskuksissa toimivien yritysten ja myymälöiden kassaan, mikä taas tietää työntekijöille vähintäänkin vähentyneitä työtunteja, joissakin tapauksissa jopa irtisanomisia. Tämä tarkoittaa sitä, että liemessä on siis paitsi yritys, myös työntekijä, joka joutuu nyt todella miettimään, miten saa itsensä elätettyä. Koronavirus on aiheuttanut ikään kuin lumipalloefektin, joka on käärinyt mukaansa koko ketjun aina maailmantaloudesta alkaen yksityisten ihmisten talouteen saakka. Mutta voiko koronavirus ehkäpä opettaa meille myös jotakin?

Kyllä voi. Jo nyt ihmiset ovat saaneet maistiaisen siitä, kuinka nopeasti viruksilla on mahdollisuus levitä globalisoituneessa maailmassamme, ja mitä se pahimmillaan voi aiheuttaa. Teknologiayrityksille tämä on ollut herätys siihen, kuinka suuri markkinarako tietyllä teknologian saralla vielä saattaa olla. Vaikka koronavirusepidemia on modernissa maailmassa ensimmäinen laatuaan tässä mittakaavassa, ei se suinkaan tule olemaan viimeinen. Nyt kun on nähty se, mihin suhteellisen harmitonkin virus pahimmillaan kykenee, on ehdottomasti syytä varautua siihen, mitä tuleman saattaa pitää.

Olisi hyvä keskittyä miettimään sitä, kuka hoitaa pakolliset työt silloin, kun ihmiset eivät siihen kykene? Miten valtio voitaisiin pitää liikkeessä silloinkin, kun suurin osa sen ihmisistä on karanteenissa? Voisiko robotiikkaa alkaa hyödyntämään sellaisillakin osa-alueilla, joissa sitä ei ole aikaisemmin ollut, ja voisiko sen osuutta työnteossa laajentaa?

Lukuisten karanteenien ja muiden varotoimien vuoksi Suomen talous on vaarassa kellahtaa täysin päälaelleen, mutta mitä, jos kääntäisimmekin sen hyödyksemme? Mitä jos ottaisimme opiksemme, ja käyttäisimme saamaamme dataa uuden, paremman elämän kehittämiseen? Olemme nyt saaneet pienen maistiaisen siitä, mihin maailma saattaa joskus ajautua. Mitä jos kehittäisimme robotiikan avulla apuvälineitä, jotka tekisivät selviämisestä helpompaa?

dante