Suomalainen insinööriosaaminen on maailman huippua

Suomalainen insinööriosaaminen on maailman huippua

Suomessa on aina panostettu koulutuksen tasoon, mutta etenkin suomalainen insinööriosaaminen on erittäin korkeatasoista. Millä tahansa kansainvälisellä mittarilla mitattuna suomalaisten tekninen osaaminen on huipputasolla. Tästä syystä erilaisissa maavertailuissa, joissa arvioidaan maiden teknisiä valmiuksia ja osaamistasoa, Suomi tulee aina mainituksi parhaiden joukossa. Toki kansainvälinen kilpailu kovenee kokoajan ja myös muut maat ovat panostaneet teknisen alan koulutukseen viime vuosikymmeninä, mutta silti on selvää, että suomalaisten ei tarvitse hävetä tässä asiassa – päinvastoin.

Suomalaisen insinööritaidon tunnetuin esimerkki on tietenkin Nokia, joka toi menneinä vuosikymmeninä Suomelle valtavasti kansainvälistä huomiota erityisesti juuri teknologian huippumaana. Nokia on edelleen merkittävä toimija Suomessa ja maailmalla ihmiset usein liittävät brändin Suomeen.

Suomessa ollaan toki totuttu kuulemaan viime vuosina pääasiassa hieman ikäviä uutisia Nokiasta esimerkiksi irtisanomistietojen muodossa, mikä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Nokian kaltaisen yrityksen syntyminen ja toiminen Suomessa kertoo siitä, että osaaminen alalla on maailman luokkaa. Monien arvioiden mukaan Nokian vaikeudet ovat aina liittyneet johtamiseen tai markkinointiin, ei niinkään teknologiseen osaamiseen.

Vaikka toista samanlaista kansainvälistä tähteä ei toistaiseksi ole syntynyt, pienempiä suomalaisesta insinööriosaamisesta ponnistavia menestystarinoita kuullaan joka viikko. On syntynyt valtava määrä pienempiä yrityksiä, mikä voi kansantalouden kannalta olla parempi vaihtoehto kuin yksi hyvin suurin toimija.

dante